al contingut a la navegació Informació de contacte

Associació Catalana de Municipis

DIMARTS 01 OCTUBRE 2019

Manifest del Món Local en el segon aniversari del primer d’Octubre

El primer d’octubre de 2017 Catalunya va defensar la democràcia amb l’exercici del dret a votar com a instrument per a garantir que els ciutadans del nostre país puguem decidir lliurement el nostre futur.

Els ens locals del nostre país vam donar suport al Govern de la Generalitat i al Parlament, però sobretot als ciutadans i ciutadanes de Catalunya que d’una manera pacífica van voler expressar la seva voluntat lliurement. Aquesta data va tenir com a resposta des del mateix dia la repressió i l’aplicació de l’article 155 per anul·lar les institucions catalanes.

 

Dos anys després, la ciutadania manté ferma la voluntat democràtica del dret a l’autodeterminació i l’Estat no ha fet res per solucionar dialogadament la situació. Lluny d’això, hem assistit a una persecució policial i judicial constant a ciutadans, entitats socials, electes locals i als nostres representants al Govern i al Parlament.

 

No deixarem de denunciar que aquesta persecució ha portat a l’exili i a la presó a les persones que com a representants nostres van defensar des de la societat civil i les institucions la celebració del primer d’octubre. A més, davant la imminència de la sentència del judici celebrat al Tribunal Suprem, cal denunciar que els gairebé dos anys de presó preventiva suposen una vulneració flagrant de la presumpció d’innocència i un patiment per als presos polítics i les seves famílies que ja no es pot rescabalar.

 

A nivell local, inicialment la fiscalia va dirigir les acusacions contra més del 70% dels alcaldes del nostre país. També dos anys després, es segueixen instruint penalment causes contra alcaldes i alcaldesses que l’únic que van fer és estar al costat de la ciutadania i les nostres institucions.

 

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ens ratifiquem en reclamar una solució política i no policial i judicial a la situació de Catalunya. Alhora, reclamem un paper actiu de les administracions locals en el disseny de l’estratègia del futur polític del nostre país.

Constatem amb preocupació que des de l’Estat es reiteren actuacions que volen criminalitzar el moviment independentista, que sempre ha estat cívic, democràtic i pacífic. Per tot això, en el segon aniversari del referèndum del primer d’octubre de 2017, els ajuntaments de Catalunya reivindiquem aquesta data com a expressió democràtica de la legítima aspiració del poble de Catalunya a decidir el seu futur. Al mateix temps, donem ple suport a les nostres institucions, Parlament de Catalunya i Govern de la Generalitat, en totes aquelles iniciatives que duguin a terme per a donar continuïtat al referèndum del primer d’octubre.

 

També sol·licitem que es deixin sense efecte i s’arxivin les causes obertes en relació al primer d’octubre i que només una sentència absolutòria pot fer justícia als presos polítics que porten gairebé dos anys en presó preventiva i també als exiliats.

 

Finalment, ens adherim a la declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya del proppassat 26 de setembre denunciant la voluntat de criminalització del moviment independentista per part de l’Estat Espanyol i que es deixin de vulnerar drets fonamentals i la presumpció d’innocència per part de jutges i policies. I instem als grups parlamentaris, als partits polítics i als representants de la societat civil a comptar amb la participació activa dels ens locals en el disseny del futur polític del nostre país.

 

Visca la llibertat i visca Catalunya